Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΗΤΟ


του Brian Wong, Co-founder και CEO στο Kiip


Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του 2018, όλοι σκεφτόμαστε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούμε να θέτουμε στόχους καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και αυτό ισχύει απόλυτα. Όμως, ακόμα κι αν δεν χρειαζόμαστε το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς προκειμένου να δουλέψουμε με τους εαυτούς μας, κι ακόμα κι αν το “βάλε στόχους για τη νέα χρονιά” ακούγεται λίγο κλισέ, αυτή η περίοδος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κάνουμε μια νέα αρχή και να δούμε τι θέλουμε να πετύχουμε την ερχόμενη χρονιά.

Μου αρέσει να θέτω μερικούς στόχους, αλλά ένας είναι αυτός τον οποίο κρατάω κάθε χρόνο: Συνέχισε να μαθαίνεις. Πιο συγκεκριμένα - προκάλεσε τον εαυτό σου να μαθαίνει μια νέα δεξιότητα κάθε χρόνο - κάποια χρήσιμη (π.χ. όχι πώς μπορείς να ισορροπήσεις ένα fidget spinner στη μύτη σου). Δε μιλάω κυρίως για τον μου δικό επαγγελματικό τομέα. Σίγουρα, όλοι θα πρέπει να προσπαθούν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται στον τομέα τους, ιδιαίτερα με την ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας. Ο στόχος όμως έχει να κάνει απλά και μόνο με την μάθηση. Μάθε οτιδήποτε καινούργιο.

Από την σκοπιά της φυσιολογίας, το να μαθαίνεις νέα πράγματα κάνει καλό στο μυαλό σου. Σύμφωνα με το CCSU Business & Development, η εξάσκησης μιας νέας δεξιότητα αυξάνει την πυκνότητα της μυελίνης, ή πιο απλά την λευκή ουσία του εγκεφάλου σου, η οποία βελτιώνει την επίδοση των εργασιών σου. Επίσης, το να μαθαίνεις μια νέα δεξιότητα διεγείρει τους νευρώνες του εγκεφάλου, αυξάνει το νευρικό δίκτυο και επιτρέπει στους ηλεκτρικούς παλμούς να ταξιδεύουν γρηγορότερα μέσα από αυτό. Ο συνδυασμός των δύο αυτών πραγμάτων σε βοηθά στο να μαθαίνεις καλύτερα. Μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα και στην καταπολέμηση της άνοιας.

Μαθαίνοντας μια νέα δεξιότητα ήταν λίγο πολύ το πώς αποφάσισα τι θέλω να κάνω με τη ζωή μου. Μεγαλώνοντας στον Καναδά, το χόκεϊ επι πάγου ήταν το πάθος μου. Το να διασχίζω τον πάγο με έκανε να αισθάνομαι σαν να πετάω και πάνω απ’ όλα ήταν διασκεδαστικό.

Όταν όμως έσπασα το γόνατό μου, δεν μπορούσα να παίξω χόκεϊ πια. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το άθλημα είναι αρκετά σκληρό, οπότε το να συνεχίσω δεν υπήρχε σαν επιλογή. Με τον τραυματισμό μου, οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα δεν ήταν εφικτή. Αναρρώνοντας, περνούσα πολύ χρόνο στο δωμάτιο μου, με το υπολογιστή μου και έτσι έμαθα πώς να σχεδιάζω. Αυτό με οδήγησε στο να ξεκινήσω την πρώτη μου επιχείρηση web design και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Πρόσφατα, έμαθα πώς να κάνω καταδύσεις. Από πάντα με συνάρπαζαν τα νέα περιβάλλοντα. Η ιδέα του να μπορώ να αναπνέω κάτω από το νερό ήταν αναζωογονητική για μένα. Το σεμινάριο δεν ήταν πολύ μεγάλο, μόνο μερικές μέρες. Κάλυπτε βασικά σημεία - μέτρα ασφαλείας, βασικές δεξιότητες για το πώς να χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό σου και τι να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης. Οι εκπαιδευτές ήταν πιο συγκεντρωμένοι στο να μας βάλουν στο νερό όσο πιο γρήγορα γινόταν. Δεν υπήρχε κάποιος τρόπος να μάθεις το πώς έπρεπε να σκέφτεσαι ενώ βρίσκεσαι κάτω από το νερό. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα ήταν το πως να μην πανικοβάλλομαι όταν ο πανικός φαινόταν η μόνη λύση. Οι εκπαιδευτές σε έκαναν να βγάζεις τον εξοπλισμό και τη μάσκα σου μέσα στο νερό επίτηδες. Σου δείχνουν τι να κάνεις όταν σου τελειώνει το οξυγόνο. Είναι όλα σχεδιασμένα για να σε κάνουν να νιώσεις άνετα και να μην πανικοβληθείς ή παλεύεις - το οποίο θα σε οδηγήσει στο να χρησιμοποιήσεις περισσότερο αέρα και θα κάνει την παραμονή σου κάτω από το νερό όλο και πιο σύντομη. Τι αποκόμισα από όλο αυτό; Ότι σε οποιαδήποτε δουλειά, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το μόνο που θα κατάφερνε κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση είναι να κάνει και τους άλλους γύρω σου να πανικοβληθούν. Πάντα υπάρχει μια έξοδος διαφυγής, ακόμα κι αν η λύση είναι ασυνήθιστη.

Απόκτησε ένα νέο τρόπο σκέψης

Όλα αυτά τα μαθήματα δεν με βοήθησαν μόνο στο να χτίσω ένα δυνατό τρόπο σκέψης για την επιχείρηση και τη ζωή μου, αλλά με βοήθησαν στον να αναζωογονήσω το μυαλό μου. Ακόμα κι αν συνεχώς σκεπτόμαστε το “αναζωογονήσω” σαν συνώνυμο του “χαλαρώνω”, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθείς είναι το να βάλεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση στην οποία το μυαλό σου ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Δεν πήγα για καταδύσεις σκεπτόμενος ότι θα γίνω καλύτερος στο να λύνω προβλήματα, ή ότι θα με βοηθήσει να ξεπεράσω τις αναστολές που είχα στη δουλειά μου η οτιδήποτε τέτοιο. Αλλά φυσιολογικά, μαθαίνοντας κάτι εντελώς καινούργιο, χωρίς να έχω την πίεση ότι σχετίζεται άμεσα με την καριέρα μου, φρεσκάρω το μυαλό μου και με βοηθάει να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά.

Οπότε όταν σχεδιάζετε πράγματα για τη νέα χρονιά, σκεφτείτε κάτι μοναδικό ή καταπληκτικό για το οποίο θα θέλατε να μάθετε παραπάνω. Μπορεί να θέλετε να μάθετε να διαβάζετε ή να μάθετε μια καινούργια γλώσσα. Οτιδήποτε κι αν είναι, και ανεξάρτητα με το αν έχει άμεση εφαρμογή στην καριέρα σας, το να μαθαίνετε κάτι καινούργιο μπορεί μόνο να σας βοηθήσει. Νέα χρονιά, νέες δεξιότητες.


Αναδημοσίευση από το Inc.com